Öfkeyi Tanıyın ve Dönüştürün

Öfkeyi Tanıyın ve Dönüştürün

Öfkeyi Tanıyın ve Olduğu Gibi Kabullenin

Öfkeli olduğunuzda öncelikle öfkeli olduğunuzu kabul edin. Öfke farkındalığı, öfkeyi dışlayıp bastıran, onu yok sayan bir durum değildir. Tam aksine öfke farkındalığı, öfkeye eşlik etmesi için dahi kazanılabilir. Farkındalık sizin duygularınızı yargılayan bir yargıç olmadığından öfke kontrolü ya da bastırması gibi ileride daha büyük sorunlara yol açacak bir durum yaratmaz.

Öfkeyi Tanımak İçin Nefesinize Odaklanın

Öfkeyi tanımak istiyorsanız öncelikle nefesinize odaklanın. Genelde öfkeli olduğumuzda kendimizi düşünmeyiz. Sinirlendiğimiz olayı ya da kişiyi düşünüp onlara karşı olan nefretimizi besleriz. Ancak bu durum öfkemizi arttıracaktır. Bu yüzden öfkeyi tanımak için derin nefesler alarak kendi içimize dönmek öfkenin sizi kasıp kavurmasını engelleyecektir. Bu durumu şu şekilde açıklayabiliriz. Bir yangın çıktığında yangını durdurmak istiyorsak eğer yangına odun atmayız, üzerine su dökmeye çalışırız. Öfkeli olduğumuzda da öfkemizi arttıracak bu zihinsel karmaşadan uzak durmak bizim yararımıza olacaktır.

Öfkeyi Kabullenerek Pişman Olacağınız Durumların Önüne Geçin

Öfkenizin farkında olduktan sonra kendi kendinize öfkeli olduğunuzu bildiğinizi ve enerjinizi de öfkenizi kollamaya aktaracağınızı söyleyin. Böylelikle kendi öfkenizi büyütmeden onu olduğu gibi kabullenerek, öfkeyle hareket ederek pişman olacağınız davranışları yapmanın önüne geçersiniz. Öfkenizi bastırmaya çalışmadan onu kabul ederek içselleştirme yolunda büyük bir adım atmış olursunuz.

Öfke Kötü Bir Şey Değildir

Son olarak yazımızda paylaşmak istediğimiz şey öfkenin kötü ve yıkıcı bir duygu olmanın ötesinde çok güçlü bir enerji potansiyeli barındırmasıdır. Bu nedenle öfkenizi kabullendiğinizde zaman içerisinde yakıp yıkmadan bunu huzura ve mutluluğa dönüştürebilirsiniz. Thich Nhat Hanh kitabında yer alan öfkeyi tanıyıp dönüştürme yolları, öfkenize yardımcı olacak egzersizleri ile öfke farkındalığını günlük hayatınızda da deneyimleyebilirsiniz.
Etiketler: öfke kontrolü, öfkeyi tanımak, öfke
Ocak 20, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR