Bandalar'ın Tarihine Kısa Bir Yolculuk

Bandalar'ın Tarihine Kısa Bir Yolculuk

Banda Ne Demek? Yogada Nasıl Kullanılır?

 

Bandaların tarihine geçmeden önce bandaların nasıl kullanıldığı ve ne işe yaradığını ele alalım. Bandayı kelime anlamıyla ele almamız gerekirse; kapatmak, kitlemek, durdurmak gibi anlamlara gelmektedir. Banda uygulaması sırasında vücudun belirli bir bölgesine enerji akışı engellenir. Daha sonra bandanın serbest bırakılmasıyla enerji artan bir basınç ile vücutta çok daha güçlü bir şekilde akar.

 

Bandaların Yoga Tarihinde Kullanımı

 

Her ne kadar yoga bandha kullanımının çok yaygın olduğu düşünülse de aslında bandanın aleni bir şekilde yogada kullanımı zannedildiği kadar yaygın değildir. Önceden bandalar ağırlıklı olarak nefes temelli olarak yürütülen pranayama çalışmalarında kullanılmaktaydı. Ve bazı duruşlar mudralarda kullanılan pratikler olarak uygulanmaktaydı. Daha sonra Aştanga Vinyasa Yoga’nın batıda popüler hale gelmesinin ardından yoga duruş pratiğinin herkesçe benimsenen bir parçası haline gelmiştir.

 

Hangi Bandalar Var? Yogada Banda Türleri

 

Pek çok kişi üç tür banda olduğunu düşünmektedir. Ancak bandalar genel kanının aksine sekiz tanedir. Banda türlerini bilmek yoga akışında bandaların doğru bir şekilde kullanılmasını sağlayacaktır. Bahsettiğimiz yoga banda türleri şu şekildedir:

  1. Mahabanda: Kafatasında sadece sarvangabanda mevcut olduğu zaman oluşan bandadır.
  2. Sarvangabanda: Bu banda merubanda, hastabanda ve padabandanın aynı zamanda uygulanması sonucu oluşmaktadır. Bu da doğal olarak mulabanda, udiyanabanda ve jalandarabandayı kapsamaktadır. Bu da bu üç bandanın gözle görülebilir bandalarda onlar tarafından oluşturulan örtük bandalar olmasından kaynaklanmaktadır.
  3. Merubanda: Omurga boyunca meydana gelen banda olarak karşımıza çıkmaktadır.
  4. Jalandarabanda: Boğaz bölgesinde yer alan bandadır.
  5. Hastabanda: Kollarda gerçekleşen bandadır.
  6. Udiyanabanda: Göğüste meydana gelen bandadır.
  7. Mulabanda: Alt karın bölgesinde gerçekleştirilen bandadır.
  8. Padabanda: Bacaklarda gerçekleşen bandadır.

Bu sekiz çeşit banda, doğru yoga akışı ile gerçekleştirilerek enerji akışını doğru ve bilinçli bir şekilde enerji noktalarına aktarılabilecektir.

 

Bandaların İşleyişini Keşfedin!

 

Bandalar yoga pratiklerinde sıkça kullanılmamaktadır. Bunun bir sonucu olarak da yoga pratiği yapan pek çok kişi bandaların nasıl uygulanacağını ve onun etkileri hakkında yeterli bilgiye sahip değildir. Bandaları bilinçli bir şekilde uygulayan herkes bandaların etkilerini doğrudan ve düzenli bir şekilde deneyimlemektedir. Eğer düzenli ve bilinçli bir şekilde uygularsak hayatımızı doğrudan etkileyecek ve bundan keyif almamızı sağlayacaktır.

Bandaları bilinçli ve doğru bir şekilde kullanarak etkilerini hayatınızda doğrudan gözlemlemek istiyorsanız Godfrey Devereux'un Bandalar Hakkında Küçük Bir Kitap eserini okuyabilirsiniz. Bu kitapla yoga bandalar hakkında ihtiyacınız olan teorik ve pratik bilgilere akıcı, kısa ve pratik bir anlatımla ulaşabilirsiniz.

 

Etiketler: banda, yoga duruşu, banda ne demek?
Aralık 09, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR