Buddha Zihnine Ulaşma Rehberi

Buddha Zihnine Ulaşma Rehberi

Budda Zihni Nedir? Buddha Zihni Hakkında Gerçekler

Yoga ve Budizm öğretileri düşünüldüğünde pek çok kişi oldukça rahat ve keyifli bir sürecin gerçekleşeceğine inanır. Oysaki yoganın derin öğretisine adım atmak ve Buddha zihnine ulaşmak bu rahatlık algısının çok daha üzerindedir. Öncelikle Buddha öğretilerine ve Buddha zihnine temel olan Buddha, bu bilgilere rahatlık içinde yaşadığı sarayından ayrıldığı zaman adım atmıştır. Oldukça güzel bir hayat süren Buddha saraydan ayrılıp hakikatle tanışarak aydınlanma sürecine girmeyi seçerek Dört Yüce Gerçek’e ulaşmış ve diğer keşfettiği bilgileri insanlara yaymıştır.

Buddha Zihninin Temeli: Değişime Açık Olmak

Budizm ve Buddha öğretisi temelde insanlara her şeyin geçici olduğu ve her şeyin değiştiği bilgisini sunmaktadır. Bu değişim sürecini kolay bir şekilde atlatabileceğimiz gibi değişimle oradan oraya savrulabilir, değişimin hızı karşısında korkarak şaşkına dönebiliriz. Ancak değişim en gerçek hakikattir ve hepimiz değişime bir şekilde ayak uydurduğumuz sürece Buddha öğretilerine ve Buddha zihnine ulaşabiliriz.

Buddha Zihninin Anahtarı: Dört Yüce Gerçek

Buddha zihnine ulaşmak istiyorsanız öncelikle Dört Yüce Gerçek ve Samatha (sükunet) hakkında bilgi edinmeniz ve bunları içselleştirmeniz çok önemlidir. Dört gerçek hakikati ele almamız gerekirse;

  1. Birinci Yüce Gerçek: Istırabın varlığını kabullenmektir. Bunu reddettiğimiz sürece mutluluğu yakalayamaz ve hayatın önümüze sunduğu fırsatları kaçırırız.
  2. İkinci Yüce Gerçek: Kendi ıstırabımızı yarattığımız gerçeğidir. Budist öğretilere göre ıstırabın sebebi hayatımızda karşılaştığımız olaylar değil bu olaylara karşı olan davranışlarımızdır.
  3. Üçüncü Yüce Gerçek: Istıraptan özgürleşebiliriz. Bu özgürleşmeyi de bize dördüncü yüce gerçek söyler.
  4. Dördüncü Yüce Gerçek: Bu gerçek Buddha öğretileri kapsamında ıstıraptan özgürleşme yollarının gerçeğidir. Bu yoldaki en temel faktör Samatha ya da sükunet adı verilen farkındalık meditasyonunun bize sunduğu doğru farkındalıktır.

Buddha Zihnine Ulaşmanın En Temel Yolu: Sükunet (Samatha)

Daha önceden de değindiğimiz gibi dünyamız sürekli değişmekte ve evrimleşmektedir. Bu yolda samatha, dünyamızdaki merkezimizi korumayı öğrenmemizi sağlayan bir tekniktir. Genel kanının aksine Samathadaki amaç bir saadet hali yaratmak değil zihnin sürekli değişen durum ve koşulları tecrübe etmesini sağlayacak cesarete sahip olmasını sağlamaktır.

Samatha tekniği bize yüz yüze geldiğimiz durumlar karşısında olayların daha farklı olmasını dilemektense, harekete geçerek bunlarla baş edebilmeyi öğrenmemizi sağlar. Bu da bize kabullenme ve farkındalığı getirir.

Buddha zihnine ulaşmanızı sağlayacak yollar ve yöntemler ile ilgili olarak daha detaylı bilgi edinmek, uygulayacağınız pratiklerle Buddha zihni prensiplerini içselleştirmek için Cyndi Lee’nin Yoga Bedeni Buddha Zihni eserini okuyabilirsiniz.

 

Etiketler: buddha, yoga bedeni, meditasyon, yoga
Kasım 04, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR